News

Cum a ajuns unul dintre cele mai luxoase branduri italiene de mobilă în inima Bucurestiului

Find out more

Source: da.zf.ro

“Am simţit lipsa unui jucător important aici. Experienţa achiziţionării de mobilier trebuie să fie senzorială, dar totodată personală”

Maturizarea pieţei locale de design pe zona de lux şi cererea în creştere pentru proiecte profund personalizate au adus într-o clădire istorică din Bucureşti primul flagship store al brandului italian de mobilă Molteni&C, prin intermediul unui parteneriat cu studioul BL Associates. Mişcarea nu este întâmplătoare şi vine să certifice faptul că designul, mai mult ca niciodată, este o aventură senzorială şi fără echivoc personală.

„Încă din momentul în care prospectam cele mai potrivite spaţii şi zone din Capitală pentru deschiderea unui asemenea showroom, am ştiut că ne dorim să surprindem întocmai spiritul cultural al grupului Molteni. Astfel, flagship store-ul Molteni&C a prins viaţă într-o clădire istorică situată pe unul dintre cele mai vechi bulevarde ale Bucureştiului, Calea Dorobanţilor la numărul 202“, spune Eduard Barbu, asociat şi director de vânzări în cadrul BL Associates, partenerul local al grupului italian Molteni&C. Flagship store-ul din Capitală s-a deschis în luna august a acestui an, în urma unei investiţii de 600.000 de euro, iar de la inaugurare şi până acum magazinul a generat vânzări de 400.000 de euro.

„Cei peste 305 metri pătraţi ai casei sunt repartizaţi pe trei niveluri – parter, primul etaj şi mansardă. Situat în inima oraşului, spaţiul aparţine unui cartier care se bucură acum de protecţia patrimoniului cultural.“ De-a lungul anilor, zona s-a dezvoltat într-un ritm alert, aflându-se în prezent la intersecţia clădirilor de birouri, a studiourilor de artă, a buticurilor locale, restaurantelor rafinate şi caselor bine conservate şi restaurate, care găzduiesc ambasade şi reşedinţe ale ambasadorilor, completează Eduard Barbu.

Showroomul Molteni&C din Bucureşti este organizat în trei zone, fiecare aferentă unui etaj al casei, toate facilitând interacţiuni de elită cu designul de lux. 

„Traseul expoziţional începe la parter, cu o avanpremieră rafinată a unui living familiar, majoritatea elementelor fiind proiectate de directorul de creaţie al Molteni&C, Vincent Van Duysen, şi completate de piesele din Colecţia Heritage, realizate de Gio Ponti (unul dintre maeştrii italieni ai arhitecturii – n.red.), în timp ce o a doua zonă prezintă alte soluţii de living şi bucătărie.“

Primul etaj găzduieşte şi el un mix de propuneri pentru living, dar tot aici se realizează şi accesul către zona de noapte, unde patul Ribbon al lui Van Duysen ocupă centrul scenei, completat fiind de peisajul cu piese din colecţia Heritage. Se face apoi trecerea către cel mai primitor şi elegant dressing.

„La mansardă, călătoria culminează cu o zonă confortabilă de luat masa şi cu spaţii de relaxare. Rezultatul este un cadru de impact, care pune în valoare colecţiile Molteni&C, creând un ambient cald, primitor şi experienţial.“

Eduard Barbu spune că parteneriatul cu Molteni&C a apărut ca o nevoie pe care studioul BL Associates a simţit-o pe parcursul ultimilor ani, prin prisma proiectelor desfăşurate. BL Associates este o companie de design & build care oferă soluţii la cheie pentru arhitectură, design interior, construcţii şi mobilier.

Piaţa de real estate din România, şi mai ales cea din Bucureşti, s-a maturizat destul de mult în ultima perioadă, iar zona de lux a prins contur, completează el. „În activitatea noastră din ultimii doi ani, zona de rezidenţial a căpătat o pondere tot mai mare în cifra de afaceri.“ Având experienţa, echipa şi resursele necesare, iar numărul proiectelor la cheie fiind din ce în ce mai mare, compania a apelat la diverşi colaboratori, furnizori de top de mobilier high-end. „Printre partenerii noştri s-a numărat şi Molteni, cu care lucrurile au decurs în cel mai natural mod.“

De cealaltă parte, pentru grupul Molteni&C, cu o tradiţie care datează din 1934, de la primul atelier al lui Angelo Molteni, parteneriatul cu BL Associates a reprezentat un pas semnificativ spre calificarea reţelei sale de distribuţie pe piaţa din România şi consolidarea prezenţei în sud-estul Europei.

„În cazul fiecăruia dintre cele peste 70 de magazine de tip flasghip deschise de grupul Molteni în toată lumea, operarea se face prin asocierea cu un jucător local, care trebuie să aibă notorietatea şi expertiza necesare pe proiecte complexe atât din zona corporate, cât şi cea rezidenţială de lux.“ La toate acestea se adaugă, bineînţeles, un istoric foarte bun al colaborării cu Molteni pe proiectele anterioare destinate fiecărei pieţe în parte.

În ceea ce priveşte România, piaţa în sine cerea un asemenea parteneriat.

„Credem cu tărie că experienţa achiziţionării de mobilier trebuie să fie una senzorială, dar totodată personală. Iar Molteni oferă asta, până în cele mai mici detalii.“ Clientul are nevoie să ştie pe ce alocă sume importante de bani, fără să fie nevoit să facă deplasări în afara ţării, adaugă Eduard Barbu. „Noi am simţit lipsa unui jucător important pe piaţa din România, un jucător care să ofere nu doar servicii, ci şi un showroom. Astfel, am decis ca parteneriatul nostru cu Molteni &C să capete noi valenţe şi am deschis primul flagship store din România sub acest brand.“

Deşi abia inaugurat, planurile legate de acest spaţiu sunt de a-l transforma într-un organism viu, care facilitează schimburile de informaţii între public şi promotorii unui stil de viaţă luxos tocmai prin eliminarea exceselor de orice fel.

„Pe viitor, ne dorim să contribuim la educarea clienţilor şi a investitorilor din segmentul rezidenţial de lux, dar şi a pieţei aferente.“

La nivel de tendinţe, Eduard Barbu spune că efectul perioadei marcate de pandemie încă persistă, aşa că atenţia acordată interioarelor este la cote maxime, indiferent că este vorba de zona rezidenţială sau de birou. „Dacă în anii precedenţi colecţiile Molteni&C au adus un omagiu marilor protagonişti ai modernismului in­ternaţional, în 2022 se fac mai degrabă referiri la rădăcinile acestei mişcări.“

Anul acesta, colecţia grupului italian propune o abordare holistică a wellbeingului şi o apropiere de natură prin cromatica şi texturile materialelor care îmbracă mobilierul. „Piesele Molteni&C invită la o joacă organică, cu spaţii versatile, multifuncţionale, adaptabilitatea având un rol important în abordarea celei mai recente colecţii.“

Confortul, fluiditatea spaţiilor, încăperile mari, lipsite de bariere de intrare sau ieşire, eliminarea graniţelor din suprafeţele interioare şi exterioare, toate acestea guvernează acum logica de a trăi bine.

„Şi, mai presus de toate, e acea idee de spaţiu extrem de elegant, dar fără a fi ostentativ, ci în ton cu peisajul din jur. Lumina devine şi ea parte integrantă a designului, deoarece modulează felul în care este percepută şi exprimată compoziţia arhitecturală, pentru a permite să intre cât mai mult aer proaspăt, lumină şi soare.“

De altfel, anul acesta a fost lansată prima colecţie de outdoor din istoria Molteni&C, care se bazează pe acest dialog dintre spaţiul interior, cel exterior şi natură.