News

De ce trebuie să deschideți usa vilei din Calea Dorobanților, nr. 202

Find out more

Source: maracoman.ro

Dacă vreți un răspuns scurt, atunci vă spun că veți face o incursiune în lumea designului interior high-end.

Dar o astfel de descriere e limitativă și nedreaptă. Brandul italian Molteni&C, acum prezent și în România, are în spate o istorie de aproape 90 de ani, premii pentru design, un muzeu deschis în Giussano, lângă Milano, o echipă de arhitecți și designeri internaționali, o obsesie magnifică pentru frumos și calitate.

Cine s-ar fi gândit că toate astea au început în 1934, cu doar un mic atelier de familie?

Eram aproape epuizată când am ajuns la deschiderea oficială a noului flagship Molteni&C. Mi-am propus să stau puțin și apoi să merg spre casă, să-mi trag sufletul după o săptămână plină. Doar că m-am trezit în mijlocul unui eveniment cu mulți cunoscuți și care, imediat după salut, mă întrebau: “Ai fost înăuntru? Trebuie neapărat să intri.”

Îmi amintesc că m-am oprit pentru câteva secunde imediat ce ușa s-a închis în urma mea. M-a surprins nu doar că locul era amenajat absolut superb – și o să revin aici, chiar sunt multe de spus – , cât și felul în care o simplă ușă reușea să fie un fel de barieră între cele două lumi.

Nu mai auzeam forfota de afară: înăuntru era muzică în surdină, lumină plăcută, spațiu. Și, mai presus de toate, senzații de confort, de bine, de loc primitor.

Am făcut câțiva pași prin livingul minimalist amenajat la parter, am admirat canapeaua, fotoliile, măsuța de cafea. Insula din bucătărie e de vis și aproape că nu mi-a venit să cred când am deschis dulapurile: uși care se pliază ca într-un fel de dans și care, astfel, se deschid lin, fără grabă.

Magia continuă la etaj și la mansardă. Trebuie să recunosc că pe mine m-a lăsat fără cuvinte dormitorul, cu patul care părea extrem de comod și cu un dressing generos, la care încă mai visez.

Flagship-ul din Calea Dorbanților nr. 202 este rezultatul unui parteneriat cu BL Associates, un studio de arhitectură și design consacrat în România, condus de Brandon Lee, împreună cu asociatul său, Eduard Barbu. Eduard mi-a povestit despre vizita lui la fabrica Molteni:

Nu pot să uit momentul în care, într-o după-amiază, undeva după ora 18, eram cu unul dintre ingineri care ne prezenta diverse prototipuri de mobilier. La un moment dat, a apărut un domn respectabil, de-o vârstă înaintată, care venise sa vadă și el stadiul lucrărilor și unul dintre noile prototipuri. Era însuși domnul Molteni, care, la vârsta de 90 de ani, își păstrează programul, își respectă meseria de inginer si se asigură că lucrurile merg așa cum trebuie.

O afacere de familie începută cu aproape 90 de ani în urmă

Clădirea din Dorobanți este cu adevărat impresionantă: 350 de metri pătrați în care piesele Molteni&C sunt aranjate într-o simbioză extrem de plăcută vizual. M-am îndrăgostit de canapele, de fotolii, am răsfoit catalogul pe care l-am găsit în showroom și am aflat că toată această poveste a început în 1934, când Angelo și Giuseppina Molteni și-au deschis un mic atelier în Giussano, Italia, o zonă renumită pentru artizanii care produceau mobilier.

Afacerea celor doi a crescut frumos, au venit primele premii câștigate la Concursul Internațional de Mobilă de la Cantù și, odată cu ele, primele prototipuri ale mobilierului modern. Angelo Molteni era deja un personaj cunoscut și respectat în domeniu în 1961, an în care s-a numărat printre cei 14 fondatori ai Salonului de Mobilă de la Milano.

Anii care au urmat au adus colaborări cu designeri și arhitecți renumiți, piese de mobilier iconice și un renume în estetica minimalistă de lux.

Mai mult, Molteni&C a știut foarte bine să-și consolideze poziția câștigată în zeci de ani de muncă prin proiecte pe care doar brandurile cu istorie și le permit: în 2015, pentru a sărbători cei 80 de ani ai companiei, a fost inaugurat Muzeul Molteni, în Giussano, Italia, cu un design semnat de Jasper Morrison.

Muzeul găzduiește 48 de prototipuri și de produse iconice – și îmi doresc foarte mult să-l vizitez. E trecut pe listă.

Piese iconice reinterpretate

O vizită în vila în care se află showroom-ul Molteni&C e potrivită nu doar dacă vrei să-ți mobilezi o casă sau dacă ești în căutarea unei piese speciale. Pe lângă aceste contexte previzibile, când ai de făcut ceva concret, locul reprezintă și o sursă de inspirație valoroasă, un exemplu remarcabil de bun-gust, eleganță și minimalism.

E un spațiu în care poți să-ți tragi sufletul în drum spre casă – ca atunci când intri să te relaxezi într-o librărie elegantă sau într-un mic muzeu.

Însă, pentru o experiență cu adevărat frumoasă, oprește-te din când în când și pune întrebări. Vei afla, de exemplu, că unul din fotoliile de la parter (care se numește Round D.154.5) este creat după un design al celebrului arhitect Gio Ponti din 1954.

La peste 60 de ani de la nașterea acestui model, el a fost recreat printr-o colaborare între Molteni&C și Gio Ponti Archives: toate schițele și fotografiile de atunci au fost atent analizate pentru a readuce la viață acest model iconic, care altfel ar fi fost dat uitării.

Am dat doar un exemplu: Heritage este o întreagă colecție de piese clasice superbe, regândite și reinterpretate în spiritul epocii în care trăim.

Și pentru că tot vorbim despre prezent, să nu uităm că suntem într-o eră în care grija față de mediu trebuie să ne preocupe pe toți. Am regăsit acest interes și la Molteni&C: unul dintre cele mai noi materiale textile este produs cu o amprentă de carbon redusă, din 100% din PET-ul reciclate.
Un altul e creat din 100% poliester reciclat și biodegradabil.

Știu că am fost cu toții obișnuiți să căutăm materiale naturale, in, lână, mătase, cașmir. Însă, de data asta, credeți-mă pe cuvânt: când un brand de lux alege să includă în piesele sale textile din poliester reciclat, va fi de o calitate incontestabilă. Și pot să pun pariu că puțini dintre noi ar ghici compoziția fără să citească pe etichetă.

În drum spre casă m-am gândit la discrepanța dintre fotografiile pe care le văzusem cu diverse interioare amenajate de Molteni&C și senzația pe care am simțit-o când am intrat în showroom.

Deși imaginile sunt superbe, magia adevărată se întâmplă când ești acolo și atingi canapeaua, când te așezi pe fotoliu, când vezi cum intră soarele pe geam.

E o lume creată din linii, forme și lumină, un dialog între om și spațiu, culoare, atingere, textură. O întâlnire la granița dintre avangardă și tradiție care stă sub semnul rafinamentului.